Upp som en sol, ner som en pannkaka

Det är svårt att etablera ett nytt riksdagsparti. Att det är svårt beror till ganska stor del på att de unika inriktningarna redan är paxade, så att säga. I modern tid — jag kollar på 1929 till idag — är det bara Miljöpartiet och Kristdemokraterna som lyckats tas sig in. De vilar på ekologism respektive gudstro. Unika nischer.

Och så har vi förstås Ny demokrati. Deras unika erbjudande till röstmarknaden var främlingsfientlighet. Tack och lov är de borta nu. Men nischen finns kvar, nu förvaltad av Sverigedemokraterna. Detta parti försöker se lika välkammade ut som alla andra, men samtidigt vet alla vad som gör dem speciella. Skulle de vara precis som sossarna så skulle folk rösta på sossarna, och inte på Sverigedemokraterna. I nästa val kan det hända att främlingsfientligheten gör comeback i riksdagen, se figur 1.

Tillväxtligan i andel av sin storlek leds just nu av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
Figur 1: Tillväxtligan i andel av sin storlek leds just nu av Miljöpartiet. Sverigedemokraterna har ökat en del. Kanske tillräckligt för mandat i riksdagen. Siffror från Synovates väljarbarometer.

Piratpartiet har sin nisch: piratkopiering och integritet. De gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Dock fick Pirate Bay-målen och FRA-lagen så pass mycket uppmärksamhet att deras nisch var populär över EU-valet, då de faktiskt tog sig in i Europaparlamentet. Jag tror dock inte att integritet räcker som nisch för ständig behörighet till riksdagen, ett svenskt Echelon till trots. Detta bevisas väl av figur 2.

Den stora tillbakagången mätt i relation till partiets tidigare storlek görs av Piratpartiet. Upp som en sol, ner som en pannkaka. Jag tror inte de har en sportmössa att komma in i riksdagen. Siffror från Synovates väljarbarometer. Siffrorna visar övriga partier, av vilka Piratpartiet är en betydande del.
Figur 2: Den stora tillbakagången mätt i relation till partiets tidigare storlek görs av Piratpartiet. Upp som en sol, ner som en pannkaka. Jag tror inte de har en sportmössa att komma in i riksdagen. Siffror från Synovates väljarbarometer. Siffrorna visar övriga partier, av vilka Piratpartiet är en betydande del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *