Vad gör Folkpartiet i Haninge? (2)

I Folkpartiet i Haninge gör vi rätt mycket. Ett exempel på aktivitet, som vi gjort emellanåt de senaste sju eller åtta åren, är utbytet med det ryska liberala partiet Jablokos gren i S:t Petersburg i samarbete med Folkpartiets stiftelse för demokratibistånd, SILC. Det senaste besöket anlände våra ryska vänner på en torsdag kväll 15 december 2011, lagom till inflyttningsfesten i SILC:s nya lokaler på Bastugatan i hufvudstaden. Därefter blev det enklare middag och tidig sänggång inför en fullspäckad arbetsdag.

Fredag morgon förde jag gästerna till Haninge kommunhus där de utbildades i stadsplanering och kommunal ekonomi. Fältbesök gjordes till flera pågående byggnationer i Handen och Jordbro. Just budgetprocess och stadsplanering var de något torra, men av ryssarna efterfrågade, ämnena. De sa också att de var mycket nöjda med presentationerna och våra utbyten av frågor och svar, faktiskt så nöjda att en av dem sa att det var det mest professionella och informativa internationella besök han upplevt någonsin. Då ska man komma ihåg att konkurrensen är mycket hård, med tanke på hur mycket dessa människor reser.

Lördagen ägnades åt presentation av det lokala politiska arbetet i Haninge. De togs även till en guidad visning på Nobelmuseet, vilket var aktuellt i och med prisutdelningarna just då. På kvällen bjöds de på en middag tillsammans med Liberala kvinnor, vilka mottog en motsvarande delegation av ryska kvinnor.

Dels har såna här besök ett värde i att man lär sig varandras verksamheter och att man utbyter kompetens och idéer. Men det finns också ett värde i att vi tar emot rysk opposition på officiella besök i det politiska stöd  det innebär för en utsatt och motarbetad opposition i ett land med svårt politiskt förtryck.

Även Peter Olevik Dunder (FP) skrev om det ryska besöket.

Du kan läsa mer om SILC:s engagemang i Ryssland och andra länder här.

2 thoughts on “Vad gör Folkpartiet i Haninge? (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *