Stolt och förtvivlad över Ryssland

Konstantin Golokteev från Jabloko
Konstantin Golokteev från Jabloko berättar om läget i Ryssland på SILCs seminarium i Belgrad i december 2011.

Jag blir så stolt över mina vänner! Mina kära vänner i det liberala partiet Jabloko fick 12 % i valet i S:t Petersburg i december, men skulle enligt egen uppfattning — borträknat valfusk — ha närmare 20 %.

I dagens pappersupplaga av DN finns en stor artikel om presidentvalet i Ryssland, som äger rum 4 mars. Jablokos framgångar har rullat på sedan förra året och deras kandidat Grigorij Javlinskij (på bild i DN) ansågs först kunna bli en värdig motkandidat till Vladimir Putin, men diskades nyligen. Diskandet är förstås politiskt. Putin är rädd för starka och självständiga motkandidater. Liberala internationalen och ELDR protesterar förstås!

Inför valet i S:t Petersburg i december hade Jabloko samlat ihop 40 000 namnunderskrifter trots att gränsen var 30 000. Inför det föregående valet hade de samlat in 30 000, men det hade visat sig vara för liten marginal för att kompensera för valfusket. Såna här regler tar så mycket kraft att man knappt hinner föra en normal valkampanj och få ut sina budskap samtidigt.

Inför presidentvalet lyckades Jabloko ändå samla in strax över 2 000 000 namnunderskrifter. Det är en imponerande summa! När jag träffade Jablokorepresentanter på SILCs seminarium i Belgrad i december och när vi hade dem som gäst i Stockholm en vecka senare så var de trötta men glada efter allt arbete i december.

Efter insamlingen inför presidentvalet nu skrev min vän och internationella sekreteraren Ksenia Vakhrusheva “yes, it’s unbelievavle, but we managed to gather over 2’000’000 signatures in support of Yavlinsky to be a candidate for president elections” på Facebook, en bedrift som skulle visa sig inte ge någon direkt utdelning i och med diskandet av Javlinskij.

Det är en ojämn och orättvis kamp att vara demokratiaktivist i Ryssland, men för den delen inte oviktig. Ksenia och de andra gör ett jätteviktigt jobb och jag hoppas att de en dag lyckas med att göra Ryssland till en demokrati. Tänk att de kunde få så stort stöd i S:t Petersburg i december och att 2 miljoner människor gav sitt stöd till Javlinskij genom att skriva under! Det bådar för en framgångsrik framtid, tycker jag. Go, go, go!

One thought on “Stolt och förtvivlad över Ryssland

 1. Du såg väl också nyheterna på SVT i går kväll.
  Från Ryssland rapporterades det flitigt från demonstrationerna MOT Putin, men knappt ett ord om demonstrationerna FÖR honom.

  Sen var det ju det om Syrien. Om att Ryssland lade sitt veto mot resolution om Syrien. Man påtalade att Ryssland hade affärer med Syrien, men man sa ingenting om vilka intressen USA har att driva sin ståndpunkt.

  SVT har blivit USA:s eko och propagandamaskin.

  FB.

  Kram!
  /Skvitt

  maverablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *