Parlamentarisk kommitté utreder vapenexporten — hela listan!

Här är “hela listan” med de riksdagsledamöter som ingår i den parlamentariska kommitté som ska utreda vapenexporten:

 • Hans Wallmark (M), ordförande
 • Ulrik Nilsson (M)
 • Jessica Polfjärd  (M)
 • Urban Ahlin (S)
 • Anna-Lena Sörensson (S)
 • Lars Johansson (S)
 • Allan Widman (FP)
 • Kerstin Lundgren (C)
 • Bodil Ceballos (MP)
 • Lars Ohly (V)
 • Désirée Pethrus (KD)
 • Mikael Jansson (SD)

I pressmeddelandet från UD igår fick vi bara veta ordförandens namn, men efter att jag mailat och frågat fick jag namn på alla ledamöter för UD, vilka syns i listan ovan.

Regeringen förklarade sin avsikt tidigare i år på SvDs Brännpunkt och gav då direktiven för en parlamentarisk utredning för den framtida svenska exportkontrollen av krigsmateriel. Det förklarades då att utredningens “huvudsyfte kommer vara att föreslå förändringar som skärper exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater”. Tyvärr ska utredning behändigt nog vara klar först efter nästa val om två år, men debatten om hur man bäst hindrar länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Pakistan m.fl. att ta del av svensk krigsmateriel pågår förstås redan.

Debatten kommer nog dessutom att få ny uppsving i samband med KU-förhören våren 2013, om den vapenfabrik som svenska myndigheter bidragit till i Saudiarabien. Kontroversiella vapenaffärer är det ingen brist på från Sveriges håll, så även något annat kanske dyker upp på vägen, som underblåser debatten. Strax innan förra riksdagsvalet fick allmänheten t.ex. reda på att pansarvärnsrobot Bill 2 exporterats till Saudiarabien.

Låt oss en gång för alla sätta stopp för vapenexporten till icke-demokratiska stater — inga vapen till diktatorer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *