Då Ryssland stänger demokratin, bör vi vrida kranen åt andra hållet

Idag skriver Östgruppens Martin Uggla och Svenska Freds Anna Ek på SvD Brännpunkt om hur motarbetade människorättsorganisationerna är i Ryssland och om vikten av att öka biståndet dit.

Jag har själv med SILC och ryska vänner i första person sett och hört hur det blir svårare och svårare att verka som fristående civil eller politisk organisation i Ryssland. En avslöjande detalj var nu i höst när vi skulle till S:t Petersburg och hade stora problem att få visum för att en politisk organisation inte längre får var inbjudande part. Det är ett av många små steg på Rysslands krypande väg mot ett stängt och kontrollerat samhälle utan plats för opposition och fria aktörer.

Därför är det nu extra viktigt att Sverige stödjer demokrater och människorättsorganisationer i Ryssland — i offentliga uttalanden och i demokratibistånd. Det här är också i linje med Folkpartiets landsmötesbeslut, tack vare SILC:s generalsekreterare Martin Ängeby. Som Martin brukar säga: “Utan demokrater, ingen demokrati”.

Om du funderar på vad demokratibiståndet går till kan jag svara på det med några exempel i min närhet: Svenska Freds stödjer sedan många år de tjetjenska soldatmödrarnas arbete mot den omfattande penalism och svåra förhållanden som råder inom den ryska armén (mer här). SILC samarbetar med det ryska liberala partiet Jabloko och andra icke-statliga organisationer genom t.ex. seminarier och utbildningar (exempel här).

Det finns också en stark ideell del i detta, som att SILC t.ex. har arrangerat insamling till en brutalt misshandlad rysk journalist (mer här) och att lilla jag obetalt har organiserat delar av besök från Ryssland i Sverige. Min insats har bland annat innefattat att förevisa Haninge kommuns projekt och styrmetoder (mer här), men också så enkla saker som att ordna besök och handskakning med ledande svenska politiker. Det är jätteviktigt med deras stöd (livsförsäkringsexempel här).

Democracy Forum 2012 i S:t Petersburg: en NGO presenterar idéer för miljömedvetenhet och återvinning
Democracy Forum 2012 i S:t Petersburg: en fristående organisation (NGO) presenterar idéer för miljömedvetenhet och återvinning. Andra projekt som presenterades var t.ex. ideell rättshjälp för lågbemedlade, handikappanpassningar och HBTQ-rättigheter. Livsfarligt, enligt Putin.

Se även generalsekreterare Martin Ängebys presentation av SILC.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *