Nytt svenskt rekord i vapenexport

Idag gav myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ut statistiken för det gångna årets vapenexport. Det visar sig att det svenska exportvärdet vad gäller vapen slog nytt rekord, såhär i OS-tider. Detta konstaterar Svenska Freds ordförande Anna Ek, som tagit en närmare titt på statistiken. Aldrig tidigare har det tidigare ”fredslandet” Sverige försett världen med så mycket vapen. Som tredje största beställare av svensk krigsmateriel hittar vi t.ex. Pakistan, en stat som begår grova brott mot mänskliga rättigheter. Detta trots att svenska folket otvivelaktigt motsätter sig detta.

De löpande besluten om export av krigsmateriel från Sverige ska tillåtas eller ej tas faktiskt inte av politiskt valda företrädare, utan av en myndighet med det intressanta namnet Inspektionen för strategiska produkter. Bara fall av ”principiell betydelse” eller ”särskild vikt” ska överlämnas till regeringen för avgörande. Det finns också parlamentarisk insyn i ISP genom Exportkontrollrådet. Detta sagt är det hur som helst regeringen som har ansvaret och makten att förändra, även om besluten i mångt och mycket har delegerats. Regeringen bör agera för att begränsa den svenska vapenexporten!

Ovan syns svenska, flygplansburna radarsystemet Saab Erieye, som nu tillåter Pakistan att bättre förbereda eller bedriva krig i indisk–pakistanska Kashmir.

3 thoughts on “Nytt svenskt rekord i vapenexport

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *