Montera touringbindning på Dynafitskida

Nu något helt annat. Dags att montera touringbindningen Dynafit TLT Vertical på lättviktsskidan Dynafit Manaslu inför andra halvan av skidsäsongen. En liten steg-för-steg-guide.

Tools of the trade
Tools of the trade

Bilden intill visar redskapen du behöver: ett stycke skruvmejsel, en borr eller skruvdragare (med 4-mm-borr i detta fall) och något att lägga upp skidan på så att stoppbågarna kan hänga nedåt. Du behöver också en syl eller liknande. Något att mäta med kan också vara bra, t.ex. en tumstock.

Först montera främre bindningsdelen
Först montera främre bindningsdelen

Den främre delen är lätt att få dit när man har Dynafitbinding på Dynafitskida. Åtminstone var det så med skidan Manaslu. På skidan finns färdiga hål för skruvar med avstånd anpassade för bindningen, så det vara bara att skruva dit där man föredrar. Viktigt här är att bestämma sig för hur långt fram eller bak man vill stå på skidan. Närmare mitten är allmänt för pist och längre bak är för djursnö. Monterar man längre fram och ger sig ut i pudret blir det lätt att man lutar sig mycket bakåt när man kör, vilket kan bli jobbigt. Så, vill du ut i puder mer än i pist, montera längre bak, som jag.

Efter främre delen är fast, sätt i pjäxan i Dynafits peggar. Dynafits touringbindningar funkar så att två peggar griper in i pjäxan, som måste vara Dynafitkompatibel. Meningen med att prova pjäxan i bindningen är att måtta var man ska sätta den bakre delen av bindningen. Det går förvisso att justera den bakre delen efter montering, men det är ju bra om den sitter någolunda rätt på skidan. På bilden har jag satt in bakre bindningen i pjäxan på prov. Dynafit har två metallpinnar som sticker in i pjäxans häl. Även där är det Dynafitkompatiblitet som gäller, men är den kompatibel fram så kan du vara säker på att hälspåren finns också.

Dags att borra
Dags att borra

Dags att förborra! Måtta hur långt ner i skidan skruven kommer att gå, så att du inte borrar för långt. Jag uppfattade skidan som ihålig, så det var rätt säkert att borra utan att borra för långt eftersom att jag bara borrade igenom övre lagret, men jag satte ändå en tejp. När du måttar hur djupt du ska borra måste du sätta i skruven genom bindningen och mäta hur mycket som sticker ut, annars kan det bli katastrof av förklarliga skäl.

Innan du borrar fäster du den bakre bindingsdelen på skidan och skruvar i de bakre skruvarna. På min bindning måste jag ändra bindingens längd med justeringsskruven för att komma åt att skruva i skruvarna. När bindingen är fastskruvad i de förgjorda hålen (som åtminstone fanns på Manaslu) så är den placerad rätt på skidan, så det är inga problem. Ta nu och använd en syl eller liknande och markera var borrhålen ska sitta genom att pricka med sylen i de främre skruvhålen på skidan, som alltså inte har några fabriksborrade hål. Jag behövde justera bindingens längd igen för att komma åt.

Klart!
Klart!

Ta sedan bort bindningen, kontrollera sylmarkeringarnas position och borra om det ser bra ut. Annars gör om. Därefter är det bara att skruva dit bindingen. Ett trick här kan vara att epoxylimma lite i hålet innan du skruvar i. Jag gjorde inte det men jag har läst en annan, liknande guide där man gjorde det. Ett tips till är att — som vanligt när man fäster saker med skruv — inte skruva i en skruv i botten och sedan ta nästa. Skruva istället lite i taget på alla skruvar så att de går i botten samtidigt. Kolla också under bindingen så att det inte är betydande rum mellan skidan och bindingen. Helst ska den ligga direkt mot.

Ta-da! Nu är det bara att njuta av bra turande uppför med lätta lagg och bra skidåkning nedför. Lycka till!

Bakre delen av bindningen är här roterad till läget för brant stigning, med hälen långt upp.
Bakre delen av bindningen är här roterad till läget för brant stigning, med hälen långt upp.

Ännu en vacker bild. Pjäxan är en Garmont Outrider.
Ännu en vacker bild. Pjäxan är en Garmont Outrider.

Det är nästan så man blir stolt!
Det är nästan så man blir stolt!

Skulle ha haft lite snö i vardagsrummet.
Skulle ha haft lite snö i vardagsrummet.

One thought on “Montera touringbindning på Dynafitskida

  1. Något lärde jag mig efteråt: LIMMA innan du skruvar fast bindningen. En av mina släppte, så jag skruvade av dem, limmade ordentligt och skruvade dit dem igen. Sedan satt de ordentligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *