Demokratistöd eller krigsmateriel till Förenade arabemiraten?

Thailands Saab S340 med Erieye
Thailands Saab S340 med Erieye-radar, den kombination som Förenade arabemiraten också köpte från Saab förra året.

Idag och imorgon är Förenade arabemiratens utrikesminister på besök i Sverige i skuggan av demokratirörelsernas framfart i Mellanöstern (pressmeddelande). Vad blir utrikesminister Carl Bildts besked? Står Sverige på demokraternas sida, eller fortsätter Sverige krigsmaterielexporten till Förenade arabemiraten?

Bara förra året exporterade Sverige krigsmateriel till Förenade arabemiraten (United Arab Emirates, UAE) för 804 miljoner kronor (källa). Den exporten utgörs av övervakningsutrustning, d.v.s. spanings- och krigsledningssystemet Erieye och de flygplan som det monteras på.

Förenade arabemiraten har tidigare mottagit bland annat den svenska luftvärnsroboten Robot 70 och den marina radarn Sea GIRAFFE (se kampanjen demokratikriterium.nu). Gemensamt för exporten till Förenade arabemiraten är att allt av betydelse kommer från Saab. Medan Saab Automobile tyvärr ser ut att gå i stöpet då man bara de senaste dagarna ställt in utbetalning av 1 500 medarbetares löner och har stora krav hos Kronofogden går försvars- och säkerhetskoncernen Saab desto bättre. Det kan ju vid första anblick se bra ut, men är det verkligen på bekostnad av frihet och mänskliga rättigheter det ska göras? Ska Saab tillåtas hjälpa diktatorer att bygga upp en stark krigsmakt och sitta kvar som envåldshärskare? Nej, det tycker inte jag.

Andra: Anna Ek (kul :))

3 thoughts on “Demokratistöd eller krigsmateriel till Förenade arabemiraten?

  1. Jag håller med om att det är fel att å ena sidan stödja en demokratiseringsprocess och med den andra handen verka för upprustning på samma gång. Det är som om näringsivet aldrig behöver ta ansvar. Illa

  2. Du har rätt i att näringslivet aldrig behöver ta ansvar. De säger ju bara att det är politikerna som bestämmer reglerna och myndigheterna som godkänner ansökningar om att få exportera. Och visst är det så.

    Följaktligen är det politikerna som behöver ta ansvar. Det är regeringen som behöver skärpa lagar och riktlinjer och riksdagen som behöver fatta skarpare prejudicerande beslut i exportkontrollrådet. Man kan knappast lita på att företag som Saab och Hägglunds m.fl. kommer att lägga band på sig själva med hänsyn till problemen deras produkter skapar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *