Till Tommy

Såhär tre veckor efteråt har jag samlat mina tankar och skrivit något litet till Tommy Lundin.

Jag har varit medlem i Folkpartiet sedan maj 2004. Under större delen av denna tid har Tommy Lundin lett vårt parti i Haninge – och till stor del även kommunen, faktiskt. Jag har lärt mig mycket när jag åkt med Tommy. För så var det. Tommy satt vid ratten och vi andra kom med idéer emellanåt. Det hade aldrig någonsin gått utan honom.

Många är de ting jag lärt av Tommy. Dels har jag inspirerats av den professionella fliten och formfulländningen. Men jag har också lärt att inte åka till kommunhuset klockan sex på morgonen, på lördagar – i stort sett varje lördag. Att inte arbeta för hårt. Att lämna plats i livet för någonting lättsamt. Att inte låta arbetet äta upp mig. Och att släppa människor inpå.

Tommy älskade förhandlingar, strategier och taktiker. Han använde sina färdigheter inte bara för att skapa resultat med till synes hopplösa med- och motparter, utan också till förmån för små människor med stora problem. Som kvinnan som rymde från Iran när myndigheterna försökte hålla henne kvar på order av hennes mans egna och fullkomliga makt. Tommy navigerade med lätthet det svenska myndighets- och rättsväsendet, som andra inte kan. Tommy har visat sådan barmhärtighet, utan att för den delen yppa ett endaste något.

Men Tommy gjorde inte alltid det rätta. Han bar på många hemligheter. På sätt och vis passade det honom, som i många avseenden var en modell för den slutna och pliktskyldiga ordensbrodern som med murarsleven varje dag strävar mot det fulländade livsverket. Samtidigt skapar ett nät av hemligheter, som aldrig kan anförtros någon, ett tomrum inuti. Jag är tacksamma för allt du givit. Men det kanske viktigaste att lära är, med berömda ord, att ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv. Varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.

Vi är med dig, Tommy.
Andreas

—-

Och så den mer formella varianten, som lades på hemsidan dagen efter Tommys bortgång 2011-09-28:

Tommy Lundin har avlidit

Tommy var en exceptionellt intelligent och hårt arbetande person. För det var han respekterad och uppskattad. Trots att han till sin natur var reserverad och mån om sin privata sfär kommer vi också ihåg Tommy som en omtänksam person som hörde sina medmänniskor och partikollegor. Det finns många exempel på hur Tommy har engagerat sig i enskilda öden och kunnat hjälpa människor som har hamnat i besvär.

Med skicklighet och handlingskraft i det politiska arbetet har han löst många knutar genom åren, vilket varit både partiet och Haninge kommun till gagn. I Folkpartiet kommer vi ihåg honom som en mycket välorganiserad ledare och som en förebild för partimedlemmarna.

Det är med stor respekt och sorg vi minns Tommy.

Styrelsen för Folkpartiet i Haninge

 

Tommy Lundin var kommunalråd för Folkpartiet 2003–2010, ordförande i stadsbyggnadsnämnden 2007–2010 och ordförande i socialnämnden 1999–2006. Dessförinnan var han skolstyrelsens ordförande. Tommy Lundin blev 58 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *