Sverige: diktaturernas vapensmedja

Vädret är trist och tråkigt i Stockholm denna morgon och nyheterna är på samma vis. Inspektionen för strategiska produkter (ISP) släpper 2011 års statistik för den svenska vapenexporten och det ser inte muntert ut. Ni kanske kommer ihåg ”Boforsaffären”, en stor smuggelskandal till Mellanöstern på sin tid. Idag görs samma typ av affärer — men större. De redovisas i ISP:s årliga skrivelse till regeringen (om än knapphändigt) och försvaras idag på DN Debatt av en av landets propagandamyndigheter för vapenexport.

Samma år som riksdagen beslutat att krigsmateriellagen ska skrivas om i syfte att sluta exportera vapen till diktaturer slår svensk vapenexport antagligen all time high till diktaturer. Inte för att det är i lagens eller i regeringens riktlinjers anda, utan för att det genom åren utvecklats en helt snedvriden praxis av företag, myndigheter och ministrar. Det här är till att börja med fullständigt omoraliskt och därutöver också stick i stäv med Sveriges utrikespolitiska ambitioner, som man bl.a. kan läsa om i utrikesdeklarationen 2012 som presenterades nyligen.

Som sagt, en mycket mulen dag idag. Må detta vara sista festen för vapenföretagen. Saudiarabien som näst största mottagare av svensk krigsmateriel, de senaste åren med export av både flygburen radar för övervakning och krigsledning och krigsmateriel för strid — pansarvärnsrobotar. Är det så här regeringen har tänkt sig Sveriges roll i världen?

Se också pressmeddelande från Svenska Freds.

Eloge till Fredrik Malm (FP) och Caroline Szyber (KD), som bl.a. har citerats i DN. MP har pressmeddelande.

Se även DI och Ekot.

Ansvarig minister Ewa Björling (M) skulle jag aldrig rösta på, vilket blev tydligt igen på svt.se.

Ärkebiskopen bloggar.

One thought on “Sverige: diktaturernas vapensmedja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *