Svensk myndighet anlägger vapenfabrik i Saudiarabien

FOI
”FOI forskar för en säkrare värld”, som de säger på hemsidan.

Idag avslöjade Ekot att den svenska myndigheten FOI har lett arbetet med att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Såhär skamlig är den svenska statens roll i den arabiska våren.

2005 skrevs ett militärt avtal med Saudiarabien av den dåvarande socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund. Sverige har sedan dess exporterat det flygburna radarsystemet Erieye. Det stannade dock inte där. Snart öppnades Saudiarabien för export av krigsmateriel för strid.

Affären med pansarvärnsrobot Bill 2 hölls till en början hemlig, men 17 september 2010 avslöjades den i Dagens Industri, bara två dagar innan allmäna val i Sverige. 2011 gick 20,6 % av sveriges krigsmaterielexport till Saudiarabien, 2 869 225 694 SEK. Mer om Sveriges export till odemokratiska länder har jag skrivit om härom dagen då ISP:s statistik blev tillgänglig.

Men Sveriges skamliga agerande är inte slut där. Idag avslöjas av Sveriges Radios Ekot att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har bedrivit en förstudie för anläggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien. FOIs bulvanbolag SSTI (Swedish Security Technology & Innovation AB) har i ett ett hemligt projekt kallat Simoom alltså varit ledande i anläggandet av en fabrik för produktion av pansarvärnsrobotar (”anti-tankmissiler”) i diktaturen Saudiarabien, ett land med hårt förtryck där mänskliga rättigheter är på undantag.

I media: EkotDN, SvD, DI, Rapport.

2 thoughts on “Svensk myndighet anlägger vapenfabrik i Saudiarabien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *