Ryssland för sex år sedan

Hittade just ett tidsdokument. Det är en reserapport från min första resa till Ryssland i slutet av juli 2006, vilket också var min första kontakt med det liberala partiet Jabloko (som man numera brukar stava det på svenska). Partilokalen var buggad och vår ledsagare körde som en biltjuv. Det var spännande, kommer jag ihåg.

Text från 2006:

”Vi fick träffa Sergei Popov, vice partiledare för Jabloka, som berättade om arbetet i duman, Rysslands underhus. Duman domineras av president Vladimir Putins huvudsakliga stödparti Enade Ryssland, men trots detta får Jablokas tre (nu egentligen två) ledamöter förhållandevis stort utrymme, för demokratilegimitetens skull. Vi samtalade förstås också med de centrala personerna i den lokala Jablokagrenen, vilka har platser i stadens lagstiftande församling.

Ett besök hos svenska exportrådet i S:t Peterburg, denna sexmiljonersstad vid Östersjön, gav oss inblick i svenska företags etableringar och affärer i Ryssland. Vi fick också besöka stadsdelen Grasjdánka och motsvarande kommunalrådet Olga Stanikova. Hon genomför sociala program för att stärka samhörigheten och möjligheterna för människor i detta sovområde med höghus och 70 000 invånare. Grasjdanka är det område i Ryssland i vilket Jabloka har sitt starkaste stöd i hela landet, 15 av 18 mandat.”

Idag kan jag konstatera att följande hänt eller stått still under sex år:

  • Jabloko har inte längre några mandat i duman, men går bra i S:t Petersburg, valfusk till trots.
  • Borgmästaren (eller vad man nu ska kalla det) Olga blev helt odemokratiskt utkörd från sitt kontor och på något sätt bortkuppad av maktpartiet.
  • Det är samma president i Ryssland idag som för sex år sedan.
  • Det har gradvis blivit svårare under dessa sex år att som utländsk organisation samarbeta med den ryska oppositionen.

Förövrigt har Jabloko interna problem i S:t Petersburg just nu, med en djup splittring som tagit sig uttryck i bl.a. upplösande av den lokala partigrenen och ungdomsförbundet och massuteslutning.

S:t Petersburg 2006. Från vänster: Alexander Vigandt (Jabloko), jag, Konstantin Goloktev (Jabloko), Charles Kennedy (Libdems, fd partiledare), Libdems internationella sekreterare vid tillfället (namnet har fallit bort) och Bengt Sand (FP).
S:t Petersburg 2006. Från vänster: Alexander Vigandt (Jabloko), jag, Konstantin Goloktev (Jabloko), Charles Kennedy (Libdems, fd partiledare), Libdems internationella sekreterare vid tillfället (namnet har fallit bort) och Bengt Sand (FP).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *