Springa med jämnt tempo

Utö Swimrun 2015.
Andreas och Tomas någon timma innan start i Utö Swimrun 2015.

Folk springer för snabbt i början. I alla tävlingar, alltid och överallt springer massor av folk för snabbt i början. Det är ett rookie mistake och det får man betala för med en sämre sluttid.

Jag och Tomas i Team Cartel körde Utö Swimrun i helgen. Vi sprang förvisso lite lite saktare senare på banan än i början, men placeringarna vid mätpunkterna säger verkligen något:

  • Rävstavik 17:00 plats 72
  • Barnens bad 28:10 plats 61
  • Spränga 1:12 plats 50
  • Ålö bro 1 2:04 plats 42
  • Båtshaket 2:40 plats 36
  • Storsand 3:16 plats 32
  • Ålö bro 2 3:52 plats 28
  • Spränga 4:18 plats 26
  • Utö camping 4:41 plats 23
  • Finish 4:44:31 plats 23

Utöbanan är väldigt varierad med allt ifrån hala bergshällar till kuperad och obanad skogsterräng till platt grusväg. Där är det förstås jämn ansträngning snarare än jämnt tempo som gäller, men samma princip.

Nöjda med placeringen, men inser att vi hade kapat några minuter och förmodligen någon eller några placeringar på att starta längre fram. Det var trångt på stigen i början och ibland stod det till och med stilla. Det finns fullt av folk som ställer sig längre fram än motiverat i starten och vi gjorde tyvärr tvärt om — men vi har lärt oss till Stockholm Swimrun om två veckor!

Å andra sidan funkade ju allt annat klockrent med pacing, utrustning, smidiga växlingar mellan löpning och simning et c. Lite håll ett tag för mig, men det var inte så farligt. Fantastiskt fin tävling av arrangörerna också!

På samma ämne kan jag ju säga att jag sprang 39:42 på Milspåret. Känns fint att komma under 40 minuter på milen. Där hade jag iofs en negativ split på cirka 30 sekunder om man ska tro på att klockan stod exakt vid 5 km, men oj-oj-oj vad jag sprang om folk på andra varvet. Ännu en gång handlade det förstås om att folk sprungit för snabbt i början. Det är väldigt vanligt på 10 km. Ett tips är att inte låta sig dras med i rushen i början. Det är betydligt mer motiverande att kunna gneta om folk när de saktar in än att själv sakta in ofrivilligt och inte ha något att sätta emot när folk springer om. Jag har gjort samma misstag, förstås, men mer sällan nu för tiden.

Tack till Tomas för split:arna. Vårt chip gav inga splitar. Och tack för att du är en fantastisk lagkamrat, Tomas. :D

Läs även Tomas race report.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *