Måluppfyllelse halvvägs 2016

Nu är vi halvvägs genom 2016 och det är dags att kolla av idrottsmålen för året och se om jag är på rätt väg.

Många är de välmenande människor som sagt att jag inte har tillräcklig struktur i min träning. De ser bara inte mönstren i kaoset! ;) Jag har inget schema utan kör i stort sett bara på känsla och nyckeltal. Oftast bestäms dagens pass på morgonen eller kvällen innan. Trött i axlarna av simning? Spring! Mosade ben? Klättra! Osv. Samtidigt har jag koll på simmade meter per vecka i genomsnitt, vilket tempo jag orkar hålla i löpning och andra nyckeltal.

Bilder från förr: Tomas Granberg och jag på Långholmen Swimrun 2015. Foto: Långholmen Swimrun.
Bilder från förr: Tomas Granberg aka Maskinen och jag på Långholmen Swimrun 2015. Foto: Långholmen Swimrun.

Uppfyllelse av övergripande mål 2016

 • Tävlingar:
  • Mål: Köra Ö till ö eller UTMB CCC på toppen av min förmåga.
   • Uppfyllelse: Klar för start i UTMB CCC 2016. Inget Ö till ö, men vilket äventyr CCC blir! Dessutom älskar jag Chamonix — bergssporternas huvudstad i Europa.
  • Mål: Pallplats på några mindre swimrun, dvs som 2015 men mer namnkunniga tävlingar.
   • Uppfyllelse: Etta på Långholmen Swimrun. Oklart om det uppfyller målet. Jobbar vidare på detta.
  • Mål: Maraton under 3 h (3:11 förra året).
   • Uppfyllelse: Springer förhoppningsvis Frankfurt Marathon 30 oktober som enda maraton i år. Målet är hårt men inte omöjligt.
  • Eventuellt: plocka ytterligare ITRA-poäng för att kunna delta i UTMB 2017 eller 2018 genom att springa ett 100+-km-bergslopp i Alperna.
   • Uppfyllelse: Oklart om jag verkligen vill ge mig på UTMB. UTMB är säkert fint men också en jäkla mardröm. Jag har turat på skidor och sprungit där och känner till karaktären på terrängen. Det är för lång både på längden och höjden, helt enkelt. Noterar dock att UTMB CCC (101 km på senare delen av samma bana) som jag kör i år är kvalificerande till klassiska Western States vilket lockar mer då det inte innefattar löpning på gränsen till bergsklättring. Utan att räkna på det konstaterar jag att ett fullbordat CCC ger en hel drös med poäng och att det eventuellt räcker oavsett mitt intresse.
 • Löpning:
  • Mål: Höja nivån i löpning framförallt på maraton och ultradistans genom något ökad mängd.
   • Uppfyllelse: Träningen är på rätt spår då jag växlat om till större andel långpass de senaste veckorna och lyckats få mer mängd än under tidiga våren då jag hade känning i foten. Jag känner att formen är lite bättre än i höstas.
  • Mål: Sänka pb på 10 km (39:42 2015-05-21) utan att träna specifikt för det.
   • Uppfyllelse: Målet nått med 39:11 på Kungsholmen runt 10 km. Förmodligen kan jag springa sub 39 om jag kör ett till lopp i år men det är inte där jag har fokus.
 • Simning:
  • Mål: Höja nivån i simning genom att öka mängden och slipa tekniken.
   • Uppfyllelse: Under våren cirka 5 000 m / v vilket inte är på samma höga nivå som min tränings- och tävlingskompis Tomas. Imponerande fokus hos honom medan jag nog lever en del på att jag i genomsnitt även klättrat 2,8 gånger per vecka i år. Det ger inget för simtekniken men säkert en del för gemensamma dragmusklerna och i swimrun är teknik viktigt men inte fullt lika viktigt som i bassängen.
 • Klättring:
  • Mål: Mindre bouldering och mer rep, vilket ska rädda mig från att bygga onödiga, explosiva muskler som hindrar löpningen.
   • Uppfyllelse: Under våren var jag rätt bra på att klättra rep istället för att bouldra men har på senare tid fallit tillbaka till bouldering. Det är ju så sjukt roligt! Har äntligen skaffat en crash pad för att förvärra situationen. ;)
  • Mål: Klättra 7a på topprep (6c+ flash 2015).
   • Uppfyllelse: Tog 7a+ på topprep på hemmagymmet Klättercentret vid Telefonplan. Det var iofs sva. Tagit 6c+ ute på led. Också det sva. Målet nått, hur som helst. Nu gäller det att etablera stabil 7a-klättring, vilket jag absolut är på väg mot.
  • Jag avvaktade med mängdmål för löpning tills jag skulle känna av vilken nivå som kändes rimlig.
   • Uppfyllelse: Foten bättre och mängden större, som sagt. Men jag styr hellre på känslan än nyckeltal här ett tag till även om mängdmålslinjen finns där i diagrammet.
Tomas och jag på Stockholm Swimrun 2016. Man ser aldrig riktigt cool ut med en dolme byggd av flythjälpmedel för barn. Foto: World of Swimrun.
Tomas och jag på Stockholm Swimrun 2016. Hur man än försöker ser man aldrig riktigt cool ut med en dolme byggd av flythjälpmedel för barn. Foto: World of Swimrun.

Tävlingsmål 2016 (som de såg ut vid nyår)

Avklarade planerade tävlingar:

 • 2016-03-19 Ursvik Ultra stafett 15×5 km.
  • Mål: banrekord.
   Förra året: första plats och 14 min från banrekordet.
  • Resultat: Missade banrekordet med 5 minuter. Laget hade förbättrat sig med cirka nio minuter. Det blir nästan 2 minuter per person på 15 km terräng. Underlaget var lite sämre i år men ett hårt men inte halt underlag, som 2015, skulle kanske inte inneburit banrekord heller. Vi behöver höja oss ett snäpp till, helt enkelt, för att slå Hemlingby LKs banrekord från 2007. Läs mer här.
 • 2016-05-29 Ö till ö Swimrun Utö
  • Urspringligt mål med Tomas: placering 10–15.
  • Förra året: placering 21.
  • Resultat: 24 i herrklass. Jag kunde inte köra med min ursprungliga partner Tomas och tävlade istället med Henrik som är en riktigt grym simmare men det innebar lägre fart i löpningen. All kudos till Henrik dock som körde så han spydde — bokstavligen. Vi presterade riktigt bra med de förutsättningar vi hade. Rolig tävling! Mer här.
 • 2016-06-11 Stockholm Swimrun
  • Mål: Framskjuten placering. Hade inte tillräcklig koll på konkurrensen då. Innan tävlingen tänkte jag topp 10.
  • Resultat: 12 i herrklass med Tomas Granberg. Rätt nöjd men inte helt pga att vi stökade med linan i de två första långa simningarna. Det kunde ha gjorts bättre. Rolig tävling ännu en gång, ändå. Mer här.
Joakim Brunzell och jag (lag 1) innan start på Långholmen Swimrun. Foto: Långholmen Swimrun.
Joakim Brunzell och jag (lag 1) innan start på Långholmen Swimrun med en massa andra pirriga medtävlande. Foto: Långholmen Swimrun.

Dessutom petade jag in dessa spontant:

 • 2016-04-24 Salomon City Trail
  • Resultat: placering 22/268 totalt, 21 herr. Nöjd.
 • 2016-05-21 Lida Ultra Marathon
  • Resultat: placering 6/23 på 54 km grusvägar med viss kupering. 4 h 48 min. Bra träning inför CCC.
 • 2016-06-18 Långholmen Swimrun
  • Förra året: placering 1 med Tomas Granberg.
  • Resultat: placering 1 med Joakim Brunzell. 3:14.19 på 30 km delvis kuperad löpning och 3 km simning. Mer om det här.
Målgången på Salomon City Trail. Fick oväntad hjälp av en tolvårig expert på bildredigering.
Målgången på Salomon City Trail. Fick oväntad hjälp av en tolvårig expert på bildredigering. Foto: Ivar eller kanske Charlotta.

Tävlingskalender för resten av 2016:

 • 2016-07-16: Höga Kusten Swimrun. Med Tomas.
  • Mål: Kanske sifferbitaren Tomas kan bistå med det? :)
 • 2016-07-23 Ornö Triathlon
  • Mål: Vinst. Inget annat duger.
  • Förra året: placering 4. Det var mitt första triathlon.
 • 2016-08-14 Ångaloppet med Tomas.
  • Mål: Framskjuten placering. Har inte tillräcklig koll på konkurrensen i dagsläget.
 • 2016-08-26 UTMB CCC (101 km, 6100 m D+)
  • Mål: Överleva? :) Första halvan lugnt och strategiskt i alla fall.
 • 2016-10-?? Sörmland Ultra Marathon
  • Mål: sub 4 h (hade räckt till placering 7 eller 8 2015)
  • Förra året: 4:11, placering 17.
 • 2016-10-23 1000 Lakes Swimrun, Tyskland, med Mikael Rodemar.
  • Mål: Vet inte än.
 • Eventuellt Frankfurt Marathon.
  • Mål: 2:59.59. ;)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *