Kan man bli bra om man börjar simma som vuxen?

Ja, är svaret. Visst lär sig fler tala ett språk som barn, men massor av människor lär sig faktiskt tala ett nytt språk bra även som vuxna. Simning är mycket komplext — som fransk grammatik. Duktiga simmare har internaliserat rörelser och vattenkänsla och kan simma med fin teknik utan att tänka. Man kan lätt tro att de föddes så. Men så är det förstås inte. Som simgurun Micke Rosén påpekat så finns det tyvärr ingen naturlig simning för en människa. Vi är inte vattendjur utan alla måste lära sig detta nya språk.

Mina vänner som varit elitsimmare föddes inte så bra som de är. De har gjort sina 10 000 timmar i bassängen. Att inte fler som börjar som vuxna blir lika bra tror jag har mycket att göra med att i stort sett inga som börjar simma som vuxna tränar simning 20–25 h/v, som elitsimmare gjort. Vad tror du att du kan bli jättebra på genom att träna bara två gånger i veckan?, som simgurun Gary Hall Senior sa.

Jag har verkligen blivit varse detta under hösten. Min plan efter ÖTILLÖ i september var att dra ner på simningen, bara underhålla och faktiskt slippa simma ett tag. Det gjorde jag verkligen bra då första månaden bara innehöll typ fem simpass! Efter det kom jag in i simningen igen med två korta pass per vecka. Men samtidigt simmade min lagkamrat Tomas Granberg på som aldrig förr. Vi var ungefär lika bra på ÖTILLÖ men nu är det stor skillnad i bassängen. Jag är utklassad!

Vi började båda simma som vuxna och just nu uppvisar vi tydligt skillnaden mellan en som inte ansträngt sig (för tillfället jag) och en som arbetat med teknik med coach, simmat mycket och blivit starkare. Tomas är nu på en sådan nivå att han hjälper andra att lära sig simma. Kolla in hans Instagram. Vad kan vi lära oss av Tomas? Hårt arbete lönar sig och det är faktiskt möjligt att bli en bra simmare även som vuxen.

Som Henry Ford sa:

Whether you think you can, or you think you can’t–you’re right.


Tomas Granberg och ytterligare en simguru — f.d. tyska landslagssimmaren Ulf Hausmann.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *